Inkontinencia (vizeletszivárgás) férfiaknál: Okok, kezelés és gyakorlatok

A férfi vizeletszivárgás lehet véletlen. De egyben az egyik jele annak is, hogy valami nincs rendben az egészségével. És oda kell figyelni a dologra. Mivel a spontán vizeletszivárgás elég stresszes, nézzük meg, mit lehet tenni ellene.

Inkontinencia ferfiaknal

 

A férfiak vizeletszivárgása lehet véletlenszerű. Ez azonban annak a jele is lehet, hogy valami baj van az egészségével. És erre oda kell figyelned. Mivel a spontán vizeletszivárgás stresszes, nézzük, mit tehet ellene.

Vizeletszivárgás azért is előfordulhat, mert nagyot iszunk, és megállunk, mielőtt kimehetnénk a WC-re. Mint egy főnök, akinek beszélnie kell velünk. Mivel azonban ezek inkább kivételes helyzetek, nem kell különösebb figyelmet szentelni nekik.

De a probléma lehet például a vizelet szivárgása pisilés után. Vagyis akkor, amikor teljesen ki kellene ürülnie a hólyagjának. Van azonban néhány más nyom is, amely a lehető leghamarabb az orvosához irányítja.

A vizeletszivárgás okai férfiaknál

Az inkontinencia kifejezés a vizelet akaratlan távozására utal. Ez az állapot nem halálos. De ez gyakran egy másik, még fel nem fedezett problémára utal. Ezért fontos, hogy ne csak magadra és az ítélőképességedre hagyatkozz. Ehelyett a lehető leghamarabb kérjen időpontot egy általános szűrővizsgálatra orvosától.

Az inkontinencia oka lehet:

  • Krónikus köhögés
  • Elhízás
  • Húgyúti elzáródás
  • Húgyúti fertőzések
  • Gyengült medencefenék
  • Idegkárosodás
  • Megnagyobbodott prosztata
  • Prosztatarák
  • Neurológiai rendellenességek

A nem megfelelő életmód szintén negatív hatással van az inkontinenciára. Ebben a tekintetben a mozgáshiány, a dohányzás és az alkoholfogyasztás elsődleges szerepet játszik.

Vizeletszivárgás vizelés után

Bár nem ez a szabály, a vizeletürítés utáni vizeletszivárgás jelezheti, hogy a hólyag nem ürült ki teljesen. Ez néha olyan férfiaknál fordul elő, akiknek jóindulatúan megnagyobbodott prosztatájuk van, ami megakadályozza őket a normális vizelésben. E baj elkerülése érdekében a férfiaknak általában azt tanácsolják, hogy ne siessenek annyira, amikor a WC-t látogatják. Sokkal jobb meggyőződni arról, hogy a hólyag valóban üres.

vizeletszivárgás okai férfiaknál

 

Az inkontinencia kezelése férfiaknál

Ha megerősített inkontinenciája van, néhány változtatáson kell dolgoznia. Először is fontos felmérni a napi folyadékbevitelt. Lehet, hogy túl sok vizet iszik. Vagy olyan italokat iszik, amelyek vízhajtó hatásúak. Különösen az alkoholról és a kávéról beszélünk. Ne feledje azt sem, hogy nem jó, ha egyszerre és nagy mennyiségben iszik folyadékot. A folyamatos kortyolgatás optimális. A hólyag erősítése érdekében próbáljon meg nem minden alkalommal vécére menni, amikor késztetést érez. (Másrészt ne tartsa vissza a vizeletét túl sokáig.) Ha szükséges, orvosa gyógyszeres kezelést is fel fog írni. Vagy műtétet javasol.

Gyakorlatok inkontinencia férfiak számára

Ha nagyon elszánt vagy, akkor kipróbálhatod a Kegel-gyakorlatokat is (nem, ezek tényleg nem csak nőknek valók.) De mindig győződj meg róla, hogy a hólyagod üres, mielőtt csinálnád őket. Ezután feküdjön le kényelmesen, és feszítse össze és lazítsa el a medencefenék izmait. Ideális esetben tízszer egymás után szorítsa össze és lazítsa el őket. Ahhoz, hogy a gyakorlatok hatékonyak legyenek, fontos, hogy megtanuljuk technikailag teljesen helyesen végrehajtani őket. A rendszeresség is fontos. Jobb minden nap rövidebb ideig gyakorolni, mint néhány naponta egyszer hosszú ideig.

Gyakorlatok inkontinencia

 

Vizeletszivárgás férfiaknál éjszaka

A férfiak éjszakai vizeletszivárgásának számos oka lehet. Amelyek közül a megfelelőt vizsgálatok és tesztek alapján csak egy orvos tudja meghatározni. De ez is összefügghet a nem megfelelő ivási rendszerrel. Ezért lefekvés előtt próbálja meg nem túlzásba vinni a tea, a víz vagy az alkohol fogyasztását. Ne féljen attól sem, hogy éjszaka felkeljen és kimegy a mosdóba. A látogatását néhány percig meghosszabbíthatja. A legfontosabb, hogy meggyőződjön arról, hogy nem maradt vizelet a hólyagban, amely tudtán kívül szivároghat.

Az orvos által végzett megelőzés és az életmódváltás mellett kipróbálhatja a prosztata és a húgyutak természetes étrend-kiegészítőinek hosszú távú használatát.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük