Hiperaktív hólyag – tünetek és kezelés

A psziché hatalmas varázsló. Amellett, hogy a félelmeink alapján bizonyos betegségek megnyilvánulásait sugallhatjuk, ez negatív hatással lehet az emésztésünkre is. De tudtad, hogy a fejünk a hólyagunkra is negatív hatással lehet?

Hiperaktív hólyag
A vizelés az egyik alapvető emberi szükséglet. Ily módon a szervezet megszabadul a salakanyagoktól, amelyeket a vesék szűrik ki a vérből. Ha nem így lenne, akkor a testben maradnának. Hacsak a szervezet nem talál más módot arra, hogy megbirkózzon velük (légzés, verejték, széklet…).

Csak néhány ember ötpercenként megy pisilni. Ez határozottan nem csak az érzésről szól. Tényleg állandóan vizelési kényszerük van. Tehát olyan, mintha a testük egy átfolyó kazán kinézetét vette volna fel. Kevesen tudják, de néhány súlyos betegség mellett a hiperaktív hólyag szindróma is állhat az állapot hátterében.

Honnan tudod? És van rá gyógymód?

Mi az a hiperaktív hólyag?

A hiperaktív hólyag olyan állapotot jelent, amikor az embernek folyamatosan vizelnie kell. Ez a jelenség gyakran hirtelen vizelési ingerrel jár. Ezenkívül a túlzott késztetés nem kívánt vizeletvesztést is okozhat, amit inkontinenciának nevezünk.

Bárkinek lehet hiperaktív hólyagja. Nőket, férfiakat és kisgyermekeket egyaránt érint. A nőknél azonban nagyobb valószínűséggel alakul ki, mint a férfiaknál.

Tünetek és okok

A hiperaktív hólyagnak meglehetősen könnyen megfigyelhető tünetei vannak. Ezért az emberek viszonylag korán tudatosulhat ez a probléma. A baj csak az, hogy nem mindenki tudja, mi váltja ki ezt a jelenséget. Tehát lehet, hogy azzal a tudattal élnek, hogy van egy problémájuk, de fogalmuk sincs, hogyan kezdjenek hozzá a megoldásához.

A hiperaktív hólyag leggyakoribb megnyilvánulásai a következők:

  • Ellenőrizhetetlen vizelési inger
  • Gyakori vizeletszivárgás
  • Gyakori vizelés (körülbelül több mint 8 alkalommal 24 óra alatt)
  • Gyakori éjszakai vizelés

hiperaktív hólyag tünetek okai

Természetesen ahhoz, hogy hivatalosan is beszélhessünk a hiperaktív hólyagról, szakorvosi vizsgálaton kell részt venni, hogy kizárjuk az egyéb lehetséges okokat. Férfiaknál például prosztataproblémák okozhatják. Azt is meg kell győződni arról, hogy nincs-e húgyúti fertőzése vagy valamilyen strukturális rendellenesség.

Ezzel lassan eljutottunk a probléma lehetséges okaihoz. Túlműködő hólyagot okozhat az, akinek fel nem fedezett húgyúti fertőzése van, prosztataproblémái vannak, vagy olyan gyógyszert szed, amely befolyásolja a vizelettermelést. De néha a stressz vagy a rossz ivási rendszer a probléma.

Kezelés

Az orvosnak először ki kell derítenie, hogy mi okozta az Ön túlműködő hólyagproblémáit. Ezért elküldi Önt egy sor vizsgálatra, amely feltárja a jelenség lehetséges okát. Hacsak a hiperaktív hólyagjának nincs konkrét oka, orvosa az étrend megváltoztatását fogja javasolni. Alkohol- és koffeinmentesnek kell lennie. Azt is jobban be kell osztania, hogy mikor és mennyit iszik.

Célszerű a mentális jólétbe is belevetni magunkat. Vagyis elkezdhetsz meditálni, vagy elmehetsz akupunktúrára. Vitaminokat is szedhet. A magnézium például jó hatással van a szervezetre ebben a tekintetben. Nagyon súlyos problémák esetén a műtét is szóba jöhet.

hiperaktív hólyag kezéles

Gyógynövények a hiperaktív hólyag ellen

A túlműködő hólyag gyógynövényei paradox módon olyanok lehetnek, amelyek mentális jólétet idéznek elő. Ne felejtsük el, hogy ez a probléma gyakran a fejben kezdődik. A kipróbálhatóak közé tartozik a valeriana, a citromfű és a levendula.

Ami a jóindulatúan megnagyobbodott prosztata által okozott hiperaktív hólyagot illeti, ott a helyzet egy kicsit más lehet.

Prosztataproblémák esetén általában ezt használják:

  • Kisvirágú füzike
  • Nagy csalán
  • Pygeum africanum
  • FűrészpálmaSerenoa plazivá

Mivel minden gyógynövény bajnok valami kicsit másban, próbálja ki őket kombinált gyógynövény-kiegészítőkben a húgyutak számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük