Nagy csalán (Urtica dioica): Egészségügyi hatások

Nálunk a csalán a természetjáráshoz kapcsolódik. Sajnos, határozottan nem pozitív értelemben. Talán mindenki tapasztalta már életében legalább egyszer a csalán célzott, de teljesen véletlenszerű érintése okozta kellemetlen égető érzést. De tegyük félre a régi sérelmeket. A csalán nagyon erős gyógyszer. Tudja, hogy mit kínál?

csalán

Annak ellenére, hogy a csalán jelentős mennyiségű gyógyító erőt rejt, a legtöbb ember kerüli. Talán azért, mert még friss emlékük van arról, amikor beleestek, és szembesültek a soha véget nem érő viszketéssel. Mégis, már nagyanyáink is nagyra becsülték a csalánt. Gyakran szedték a gyakori, de kevésbé gyakori egészségügyi panaszok kezelésére is. De az ételekhez vagy a teákhoz is adtak belőle.

Ezért ma megnézzük, hogy miért kellene esélyt adnunk neki az életünkben.

🕘 Történelem

A csalán az azonos nevű nemzetséghez tartozó vadon élő növény. Sokan gyomnövényként gondolnak rá, de valójában mezőgazdasági terményként használják. (Libákkal és kacsákkal etetik.) Amint a bevezetőben említettük, a csalánt széles körben használják gyógynövényként vagy összetevőként élelmiszerek, táplálékkiegészítők, italok és kozmetikai termékek előállításához.

Sajnos további információkkal nem rendelkezünk a történetéről. Népszerűségét tekintve azonban valószínű, hogy a népi gyógyászat kezdeti időszakában az egyik első növény volt, amelyik meghonosodott. Ez lehet az egyik fő oka annak, hogy még ma is ilyen erős rajongótábora van.

💡 Hatások

Jak již bylo zmíněno v některých předchozích odstavcích, kopřiva má širokou škálu léčivých účinků. Při pravidelném používání se vám odmění zmírněním zánětů těla (které mohou být způsobeny např. zánětem) a zdravější funkcí prostaty (zvláště pokud se zvětší).

De ez nem jelenti azt, hogy azonnal fel kell állnod a székedből, és meg kell keresned a legközelebbi csalánnal teli rétet. Az internet tele van olyan webáruházakkal, amelyek csalán-kiegészítőket kínálnak, amelyek növelik a húgyutak ellenálló képességét, javítják a prosztata állapotát és segítenek a szervezet gyengéd lefolyásában. Ebben az összefüggésben elkészítettük a prosztataproblémák hatékony készítményeinek egyértelmű összehasonlítását.

Van személyes tapasztalata a csalánnal kapcsolatban? Örömmel hallanánk a hozzászólásokban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük