Prosztatarák: A mai nagy ijesztgetés

Nincs olyan ember a világon, aki hallani szeretné a rákról szóló ítéletet. Sajnos a stresszes és egyenesen egészségtelen életmód miatt évről évre egyre többen hallják ezt a diagnózist. Különösen alattomos a prosztatarák, amelynek évente sok cseh férfi esik áldozatul. Ezért elmondunk Önnek minden fontosat, amit erről a rettegett betegségről tudnia kell.

prosztatarák

A rákot napjaink egyik legsúlyosabb betegségének tartják. Az időseket és a fiatalokat egyaránt érinti. Az egészséges életmódot nem követők mellett azokat is lecsökkenti, akiknek az egészségük létfontosságú. Egyszerűen fogalmazva, senki sincs teljesen biztonságban a rák ellen.

Az Egészségügyi Minisztérium tisztában van ezzel a ténnyel. Ezért nem habozik sok pénzt költeni a veszélyeztetett csoportok szűrésére. A legtöbb esetben ez megelőző vizsgálatok formájában történik. Az a tény azonban, hogy sokan nem vesznek részt a rendezvényen, jelentős komplikációt jelent. Mások csak akkor jönnek, amikor már nem lehet értük többet tenni. Ez az egyik oka annak, hogy évente több ezer ember végül rákos megbetegedésnek esik áldozatul. Sajnos a prosztatarák is ezek közé tartozik.

Ebben a cikkben ezért részletesen megvizsgáljuk a prosztatarák tüneteit és azt, hogyan lehet megszabadulni tőle.

Mik a tünetek?

Anyáink mindig azt mondták, hogy a rák nem fáj. Ez az oka annak is, hogy sok férfi egy pillanatig sem gondolna egy ilyen diagnózisra. Mégis, azoknak a férfiaknak, akik nem becsülik alá a megelőzést, elég nagy az esélyük arra, hogy korai stádiumban kezeljék őket. De ismét eljutunk ahhoz a problémához, hogy a beteg tökéletesen egészségesnek és jól érzi magát a kezelés során. Természetesen a tünetek előrehaladtával a betegség kezelésének esélyei gyorsan csökkennek.

 A prosztatarák leggyakoribb tünetei a következők: 

  • Vizelési problémák
  • Gyakori vizelés (különösen éjszaka)
  • Vér a vizeletben
  • Vér az ondóban
  • Fájdalom vizelés közben
  • Fájdalom ejakuláció közben
  • Probléma az erekcióval
  • Fájdalom ülés közben

De nem ezek a prosztatarák egyetlen olyan tünete, amellyel a mindennapi életben találkozhat. Más típusaihoz hasonlóan ez is megnyilvánulhat fogyásban, duzzanatban, fájdalomban és fokozott csonttörékenységben, illetve a bélműködés megváltozásában.

prosztatarák tünetei

📈 Halálozási statisztikák

Tavaly év végén olyan statisztikákat tettek közzé, amelyek célja az volt, hogy áttekintést adjanak a prosztatarák fejlődéséről a cseh férfi lakosság körében az elmúlt húsz évben. Ne áltassuk magunkat. A helyzet e tekintetben egyáltalán nem tűnik rózsásnak. A jelentésekből ugyanis egyértelműen kiderül, hogy az elmúlt két évtizedben a prosztatarák előfordulása a korábban mért értékek kétszeresére emelkedett.

Ez azt jelenti, hogy évente körülbelül nyolcezer férfinál diagnosztizálnak prosztatarákot. A férfiak számára azonban még mindig nem kötelező a szűrés. Ami azt jelenti, hogy sok esetet nem kapnak el időben. A halálozási arányt tekintve körülbelül 1500 férfi esik végül áldozatul ennek az alattomos betegségnek. Ismét elmondható, hogy azok a férfiak, akik a tünetmentes (korai) időszakban jelentkeznek, a legjobb eséllyel gyógyulnak. A prosztatarák még a későbbi stádiumokban is kezelhető, de a férfi nem biztos, hogy teljesen meggyógyul.

💉 Prosztatarák kezelése

Az orvosok többféleképpen próbálják ellenőrzés alá vonni a prosztatarákot. De nem mindegyik alkalmazható minden betegnél. Egyes eljárások nagyon hatékonyak lehetnek azoknál a férfiaknál, akik elég korán érkeznek az irodába. De előfordulhat, hogy egyáltalán nem működnek azoknál, akiknek a rákja már elérte a későbbi stádiumokat. (Vagy nagyon korlátozott hatásfokkal.) Ráadásul néhány hatékony módszerhez elég nehéz hozzáférni. (Általában ezek azok, amelyek kíméletesebbek a testhez, de költségesek.)

A korán diagnosztizált prosztatarák kezelésénél az orvos dönthet úgy, hogy egy ideig vár a beteggel, hogy megnézze, mi történik ezután. Ezután gyakran a műtét a következő lépés. Ezt kiegészítheti a sugárzás.

Előrehaladott rákbetegség esetén kemoterápiát vagy hormonterápiát lehet alkalmazni. Ha lehetséges, a daganat sebészi eltávolítására is sor kerül.

👨‍⚕️ Protonterápia

A rák kezelésének egyik legújabb módszere a (drága) protonterápia. Ennek ellenére sok beteg rendkívül érdeklődik iránta. (Korai lelet esetén a túlélés esélye 98-99%, közepes lelet esetén 90-95%, magas kockázatú lelet esetén pedig 75-85%.)

prosztatarák kezelése

A protonterápia előnye az is, hogy minimális mérgezést okoz a szervezetnek, amely már kimerült a betegség elleni küzdelemben. A betegeknek nem kell aggódniuk az inkontinencia és az impotencia miatt sem. A terápia ráadásul ambulánsan történik.

Következtetés

Mindenki vonja le a saját következtetéseit ebből a cikkből. A magunk részéről azt javasoljuk, hogy felelősségteljes megelőző vizsgálatokat végezzen. Csak ezek során lehet a prosztatarákot korán felismerni. Ez az egyetlen módja annak is, hogy hosszú éveken át a lehető legteljesebben élvezhesse az életét.

Jár rendszeres megelőző szűrővizsgálatokra?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük