Vér a vizeletben: az 5 leggyakoribb ok

A vér a vizeletben nemkívánatos jelenségnek számít, ezért ha az orvosi rendelőben végzett vizsgálatok során ilyen eredmény derül ki, vagy ha a vécépapírral való letörlés után a vér meglepi Önt, fontos, hogy azonnal foglalkozzon vele. De nem kell feleslegesen aggódnia, mert nem kell, hogy csak a legfeketébb forgatókönyvek mögött bújjon meg. Szeretne többet megtudni? Ebben az esetben a következő néhány bekezdésben együtt nézzük meg a vizeletben lévő vért és annak okait.

Vér a vizeletben

 

Időről időre olyan anyagok találhatók a vérben, amelyeknek normális esetben nincs helyük benne. Ez egyrészt nemkívánatos jelenség, másrészt viszont bizonyos szempontból pozitív is lehet. Azzal, hogy kimutatják azt, aminek nem kellene a vizeletben lennie, az orvosok az egész szervezet részletesebb ellenőrzésére koncentrálhatnak, ami segíthet egy eddig rejtve maradt probléma felderítésében is.

Emiatt nem szabad egyenesen negatívan venni a vér jelenlétét a vizeletben, mert így a szervezet lehetőséget ad arra, hogy időben elkezdje kezelni a meglévő problémákat.

Mik a leggyakoribb okai ennek a jelenségnek? És meg lehet-e szabadulni a vérből a vizeletben?

A vizeletben lévő vér leggyakoribb okai

Vér a vizeletben prosztata

 

Megnagyobbodott prosztata

Egyes esetekben a vizeletben lévő vér jóindulatú prosztata-megnagyobbodást takarhat, amely az érett férfiak nagy százalékát érinti. Valószínűleg először az éjszakai vizeletürítést és a gyakoribb és időszakos vizeletürítést fogja észrevenni napközben. Mivel azonban a vérzés komolyabb tünetnek számít, az orvos általában nem habozik elküldeni a férfit egy részletesebb urológiai vizsgálatra a biztonság kedvéért.

Húgyúti fertőzések

A vizeletben lévő vérnyomokkal kapcsolatos egyéb problémákat is előidézheti a húgyúti fertőzés, amely gyakorlatilag e rendszer minden részében megtelepedhet. A probléma egyéb markáns megnyilvánulásai közé tartozik például a gyakoribb vizelési inger, a nem teljesen kiürült hólyag érzése, valamint az ürítéskor jelentkező égő és vágó érzés.

Húgyúti kő

A vizeletkövek és a homok egészen észrevétlenül képződhetnek. Lehet, hogy véletlenül derül ki, hogy van néhány. Ha alaposabb vizsgálatnak vetik alá, akkor például az ultrahangvizsgálaton is megjelenhet egy kő.

Mivel a húgyúti kövek általában szabálytalan, kemény képződmények, amelyeknek éles szélei lehetnek, horzsolásokat okozhatnak a húgyutakban, ami aztán vérnyomokat okozhat a vizeletben. Ha a húgyúti kő inkább kisebb, gyakran spontán módon is kijöhet a szervezetből.

Rák

Sokkal súlyosabb probléma a húgyúti rák, amely a vesében, a húgyhólyagban vagy a prosztatában alakulhat ki. További probléma ezekkel a rákos megbetegedésekkel, hogy a tünetek nem feltétlenül jelentkeznek, amíg a betegség nehezen kezelhető. Alternatív megoldásként összetéveszthetők egy másik (és kevésbé súlyos) problémával. Ezért fontos, hogy ne becsüljük alá a megelőzést.

Megerőltető testmozgás

Kissé meglepő módon a vizeletben lévő vér még megerőltető testmozgás után is megjelenhet, például focizás után. Ennek egyik oka lehet a húgyhólyag sérülése egy közvetlen ütés után (például egy léggömb által).) A vizeletben lévő vér olyan embereknél is előfordulhat, akik maratonon vesznek részt, de még nem tisztázott, hogy miért fordul elő ez a jelenség. Tekintettel azonban a probléma súlyosságára, nem javasoljuk, hogy ha sportolás után vért észlel a vizeletében, automatikusan feltételezze, hogy ez az oka a jelenségnek. Ezért minél hamarabb forduljon orvoshoz.

vértől a vizeletben

 

Hogyan lehet megszabadulni a vértől a vizeletben?

A vizeletben lévő vér kezelése attól függően változhat, hogy mi okozta a jelenséget. A bakteriális húgyúti fertőzéseket például gyakran úgy kezelik, hogy az orvos antibiotikumokat ír fel. A rák kezelése viszont gyakran műtétet, kemoterápiát vagy sugárkezelést foglal magában.

Olyan megnagyobbodott prosztata esetén, amelyet nem rákos daganat vagy más súlyos probléma okoz, akkor kipróbálhatja a normál prosztata egészségét támogató természetes étrend-kiegészítő hosszú távú használatát, amely olyan természetes eredetű anyagok komplexét tartalmazza, amelyeket hagyományosan a húgyutak számára ajánlanak.

Ezért fordítson a legnagyobb figyelmet arra, hogy ilyen étrend-kiegészítőt találjon a prosztata számára:

Emellett folyamatosan ellenőrizze a húgyutak állapotát, és kerülje a túlzott alkoholfogyasztást és a koffeint, mivel ezek súlyosbíthatják a gyakori vizelést.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük