Vizelet visszatartás: Miért fordul elő és hogyan kezelik?

Szeretne vécére menni, de nem tud folyni a vizelet? Aggódik, hogy szétrobban, és senki sem segít? Akkor lehet, hogy valamilyen vizeletvisszatartásnak nevezett betegségben szenved. Mi is ez pontosan? És mik lehetnek a fő okai?

Vizelet visszatartás

Normális esetben így kellene működnie: amikor pisilni támad kedve, elmegy a WC-re, és rövid időn belül folyamatos vizeletáramlás indul, amely csak akkor áll meg, amikor már egyetlen csepp sem marad a hólyagban. Mivel a hólyag a nap folyamán többször is megtelik, létfontosságú, hogy a hólyagban minél több hely maradjon az új vizelet számára.

Néhány embernél azonban előfordul a vizeletvisszatartásnak nevezett jelenség. Ennek lehetséges megnyilvánulásai közé tartozik a hólyag nem teljes kiürülése. Érdekes módon ez a probléma férfiakat és nőket egyaránt érinthet. A bűnös tehát elég sokféle oka lehet, amelyek közül néhány szorosan összefügghet azzal, hogy mi a biológiai nemed.

A legtöbb esetben nehézségei lehetnek a hólyag gyors feltöltésével. És mivel nem akarhat első látásra gyanúsnak tűnni, elkezdi visszatartani a vizeletét, ami később sok más problémát okozhat magának.

Mit kell tudnia a vizelettartásról és annak tüneteiről?

Mit jelent a vizelet visszatartás?

A vizeletvisszatartás többféle formában jelentkezhet. Először is olyan jelenség, amelynek során a hólyag csak részben ürül ki, és a maradék régebbi folyadék benne marad. De fennáll annak a veszélye is, hogy a hólyag egyáltalán nem ürül ki, ami életveszélyes állapot, és súlyos esetben azonnali orvosi ellátást igényel.

A vizeletvisszatartás lehet krónikus vagy akut. Erről a két típusról azonban néhány sorral lejjebb beszélünk. Ráadásul, mint már említettük, a vizeletvisszatartás férfiakat és nőket egyaránt érinthet. A probléma okai aztán különbözőek lehetnek.

vizelet visszatartás kezelése

A leggyakoribb okok

A probléma egyik lehetséges oka lehet például a húgyutak elzáródása. Nem kell feltétlenül szabadjára engednünk a fantáziánkat, az elzáródás kialakulhat például egy nagyobb vizeletkőnek a húgycsövön keresztül történő elmozdulása után, amely elzárhatja a húgycső bejáratát. Egy megnagyobbodott prosztata, amely olyan méretűre szaporodott, hogy elzárja a vizelet normális áramlását, szintén okozhat némi nehézséget. (A hólyag alatt helyezkedik el, így ez a kockázat valós.)

A vizeletvisszatartást bizonyos típusú gyógyszerek, például egyes allergiagyógyszerek is okozhatják. Aztán az ópiátok vagy egyes antidepresszánsok is hibásak lehetnek. Ez azért fordulhat elő, mert ezek befolyásolhatják a hólyagizmok működését, ami aztán megnehezíti a hólyag könnyű és teljes ellenőrzését.

A további bűnösök közé tartoznak:

  • Idegproblémák (például stroke után, szklerózis multiplex, cukorbetegség…).
  • Műtét (de általában csak rövid távú probléma)
  • Fertőzések és duzzanatok (húgyúti fertőzések, prosztatagyulladás…)

Vizeletvisszatartás – milyen típusai vannak?

Krónikus vizeletvisszatartás

A krónikus vizeletvisszatartás hosszú ideig tart. Jellemző erre a jelenségre az is, hogy a krónikus vizelettartás során még (legalábbis részben) kiürülhet a hólyag tartalma. Bár nem olyan mértékben, hogy már nem marad benne felesleges folyadék.

A probléma lehetséges megnyilvánulásai közé tartozhat például a gyakoribb vizelési inger. Ha a hólyagja nem ürült ki eléggé, előfordulhat, hogy a szokásos napi nyolc alkalomnál gyakrabban kell a WC-re mennie. Egyeseknek gondot okozhat a vizelés megkezdése is.

Akut vizelet visszatartás

Az akut vizeletvisszatartás hirtelen jelentkezhet. Lefolyása során ráadásul az ember gyakorlatilag egyáltalán nem tudja kiüríteni magát, és gyors orvosi beavatkozásra van szüksége. Ha ez az állapot megszűnik, és a lehetséges kiváltó okot elkapjuk, nem fordulhat elő újra. Ha az akut visszatartást nem kezelik, életveszélyes állapot lehet. Az akut visszatartás során ilyenkor jelentős alhasi kellemetlenségeket és fájdalmat tapasztalhat.

A vizeletvisszatartás kezelése

Ha a krónikus vizeletvisszatartást jóindulatú prosztatamegnagyobbodás okozza, rendszeresen fel kell keresnie urológusát. A normális prosztata egészségét támogató, gyógynövényeket tartalmazó természetes étrend-kiegészítők hosszú távú használatával is megpróbálkozhat. Ezek közé tartozik az afrikai szilva, a kis fűzfa, a csalán, a szerenoai kúszónövény vagy a likopin, amelyeknek nagy hagyománya van ezen a területen. Végül, de nem utolsósorban keresse a cinket is egy ilyen étrend-kiegészítő összetételében.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük