Prosztataműtét: Hogyan zajlik és kell-e félni tőle?

Ha elmegy urológushoz, lehetséges, hogy pozitív eredményt fog mondani. Mielőtt észbe kapna, már a tervezett eljárás időpontját írja be a naplójába. Mivel jár a prosztataműtét? És kell-e félnem tőle? Ezekre a kérdésekre adunk választ mai cikkünkben.

Prosztataműtét A legtöbb ember számára a pozitív eredmény bejelentése hatalmas sokk. És nemcsak azok számára, akik addig a pillanatig tökéletesen egészségesnek érezték magukat, hanem azok számára is, akik már a kezdetektől fogva sejtették, hogy valószínűleg minden rendben lesz az egészségükkel.

Ezen egyáltalán nem segít az orvosok (gyakran) érzéketlen hozzáállása, akik ahelyett, hogy elmagyaráznák a helyzetet, amelyben Ön van, és felvázolnák a szükséges következő lépéseket, elkezdenek időpontot keresni a műtétre. Ezért nem meglepő, hogy sok férfi fél a prosztataműtéttől. Fájni fog? Van-e halálozási kockázat az eljárás során? Ugyanolyan lesz a szexuális életem, mint korábban?

Hogy megnyugodjon, készítettünk egy kis összefoglalót a legfontosabb pontokról, hogy választ kapjon a legfontosabb kérdésekre.

Hogyan működik a prosztataműtét?

A prosztataműtét a legtöbb esetben nagy ismeretlenség az átlagember számára. Először is azt kell mondani, hogy a problémák széles köre megoldható általa. Ezért a műtét a megnagyobbodott prosztata, a jóindulatú prosztata túltengés és a rák kezelése során is szóba jöhet. Attól függően, hogy milyen típusú beavatkozással bízzák meg, a teljes műtétet vagy csak általános vagy csak helyi érzéstelenítésben lehet elvégezni.

 Jelenleg megkülönböztetünk: 

 • Klasszikus prosztata műtét
 • Laparoszkópos prosztataműtét (beleértve a robotsebészetet is)
 • Lézeres prosztata műtét

A hagyományos prosztataműtétet ugyanúgy végzik, mint bármely más sebészeti beavatkozást. Az Ön lehetőségeitől függően a sebész végezhet egy bemetszést a has alsó részén vagy a végbélnyílás körül. A műtét során a prosztata problémás részeit teljesen vagy részben eltávolítják.

Manapság a lézeres prosztataműtét egy nagyon modern eljárás, amely sokkal kevésbé invazív, mint a hagyományos. Az előző módszerhez képest azonban elsősorban olyan betegeknél alkalmazzák, akik megnagyobbodott prosztatában szenvednek (vagy jóindulatú prosztata hiperpláziájuk van).

Lényegében úgy működik, hogy a problémás területet lézerrel célozza meg, és egy sugárnyalábot küld az eltávolítására. Figyelembe kell azonban venni, hogy ebben az esetben az eszköz a húgycsőbe kerülhet.

Robotizált prosztata műtét

Robotizált prosztata műtét

Az előző eljárások megírásakor teljesen kihagytuk a robotizált prosztataműtét leírását. Ez nem azért van így, mert nincs elég információnk róla, hanem azért, mert ez egy nagyon speciális eljárás.

A robotizált prosztataműtét a laparoszkópos műtéten alapul (ahol a sebész aszerint operál, amit a kamera mutat neki). De mivel az emberek hibázhatnak, vagy az orvosoknak gondot okozhat a térben való manőverezés (vagy remegő kezek gyötrik őket), egy speciálisan erre a célra tervezett gép gondoskodik helyettük az egészről. (Amit az orvos kézzel irányít.) Jelenleg csak egy maroknyi csúcskategóriás létesítmény összpontosít a robotizált prosztataműtétre. Az is fontos, hogy a gépet technikailag és orvosilag tapasztalt sebész kezelje.

Kockázatok

Minden műtéti eljárás, még ha a legkíméletesebb is, számos egészségügyi kockázatot hordoz magában. Míg egyesek rövid távúak, mások a napfényben töltött napok hátralévő részében befolyásolhatják az életminőségét.

A prosztataműtét leggyakoribb kockázatai a következők:

 • Húgyúti fertőzések
 • Vérzés
 • Retrográd ejakuláció (az ondó visszaáramlik ejakulációkor)
 • Inkontinencia
 • A prosztata további növekedése vagy hegesedése
 • Impotencia
 • Erekciós zavarok
 • Nem szabványos vizeletáramlás
 • A prosztata gyulladása

A prosztataműtét minden kétségtelen kockázata ellenére fontos megjegyezni, hogy súlyos esetekben (beleértve a rákot is) nem szabad lemondani róla. (Az eljárás, bár kellemetlen, megmentheti az életet).

Ha azonban a helyzet nem ennyire akut, és Önt inkább a személyes kényelme érdekli, célszerű először megpróbálni természetes gyógymódokkal megtisztítani a prosztatát. (Ideálisak az afrikai szilvát, a szerena kúszónövényt és a csalánt tartalmazó vény nélkül kapható étrend-kiegészítők.)

Inkontinencia prosztata műtét után

Inkontinencia prosztata műtét után

A férfiak egyik legnagyobb félelme az inkontinencia. Ez a vizelet nem kívánt szivárgása, amely a ruházaton lévő nedves foltok mellett kellemetlen szagot is hagyhat maga után. Leggyakrabban például köhögés, tüsszentés vagy nevetés közben jelentkezik.

De semmi okod nincs arra, hogy az inkontinencia miatt stresszeljen. Kezdetben használhat vény nélkül kapható inkontinencia segédeszközöket. Addig is kezdje lassan a medencefenék erősítő gyakorlatokkal. (Kegel-gyakorlatok.) Emellett próbáljon meg arra is összpontosítani, hogy ne igyon túl sok vízhajtó folyadékot. (Alkoholt és koffeint tartalmaz.) Érdemes megfontolni a naponta elfogyasztott folyadékmennyiség felülvizsgálatát is. De megkérdezheti orvosát olyan támogató gyógyszerekről is, amelyek célja a vizelési igény csökkentése. Az inkontinencia műtéti úton is kezelhető.

Helyreállítás

A gyógyulási idő páciensenként változik. De általában 1-2 hétig tart. Összességében még legalább két hónapot kell megspórolnia (orvosa pontos utasításokat fog adni Önnek.)

Az egész folyamat támogatása érdekében rendszeresen fogyasszon nagyobb mennyiségű folyadékot. Ezenkívül ügyelnie kell az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásra is. Ezzel szemben az alkoholtól és a koffeintől mindenképpen tartózkodnia kell. A nehéz terhek emelése sem tesz jót. A műtét utáni testmozgás lehetséges, de nem szabad olyan sportot űzni, amely megterheli az alhasat. (Ismét kérdezze meg orvosát, aki pontosabb ajánlásokat tehet.)

Szex a prosztata műtét után

Szex a prosztata műtét után

A prosztataműtét után gondoljon a hosszú önmegtartóztatási időszakra, amely Önre vár. Ez akár két hónapig is eltarthat.

Egyes férfiaknak nincs látható kellemetlenségük a prosztataműtét után. Sokan közülük azonban impotenciát és merevedési zavarokat tapasztalhatnak. Mint már említettük, egyes férfiak retrográd ejakulációban is szenvedhetnek, amikor az ondó ejakulációkor visszatér a húgycsőbe.

Fontos azonban, hogy ne feledjük, hogy szinte minden ellen lehet valamit tenni. Ezért ne habozzon, forduljon orvosához, aki segít megtervezni a következő lépéseket, hogy a szexuális élete ugyanolyan legyen, mint korábban.

Ne felejtsen el természetes étrend-kiegészítőket szedni a prosztata egészségének megőrzése érdekében.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük