Gyenge vizeletáramlás: Okok és kezelés

Időről időre mindenkinek van egy kis vizelet a folyosó közepén. De mi van akkor, ha rendszeresen gyenge vizeletáramlást tapasztal, ami miatt szinte örökké tart a hólyag kiürítése? Orvosi probléma áll a háttérben?

Gyenge vizeletáramlás A gyenge vizeletáramlással leggyakrabban a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás problémájáról (és megoldásáról) tájékoztató tévéreklámokban találkozunk. Gyakorlatilag semmit sem tudunk azonban azokról az egyéb tényezőkről, amelyek gyenge vizeletáramlást okozhatnak.

Ez hiba, mert a betegségek tünetei többféleképpen átfedhetik egymást. Tehát valamit elhanyagolhatsz. Amiért valamikor a jövőben talán magadat hibáztatod.

A gyenge vizeletáramlás tünetei

A gyenge vizeletáramlás abban nyilvánul meg, hogy a vizelés nem tud megindulni. Az is előfordulhat, hogy vizelés közben nehezen tudja fenntartani a vizeletáramlás erősségét. A gyenge vizeletáramlás mind a férfiakat, mind a nőket zavarja.

Gyenge vizeletáramlás férfiaknál

A férfiaknál a gyenge vizeletáramlás valamivel gyakoribb. Különösen azoknál, akik már érett korban vannak, és prosztataproblémákkal küzdenek. A jóindulatúan megnagyobbodott prosztata mellett a prosztata gyulladása is problémát jelent a férfiak számára.

A prosztata befolyásolja a vizelet áramlását, mivel a férfi húgyhólyag alatt helyezkedik el. A húgycső áthalad rajta, így ha megnagyobbodik, a húgycső ezen a ponton beszűkül.

Gyenge vizeletáramlás nőknél

A nők a szüléssel összefüggésben gyenge vizeletáramlást tapasztalhatnak. A kockázati tényezők közé tartozik az elhúzódó szülés, a gátmetszés, a fogó és a vex használata, az epidurális érzéstelenítés és a baba nagy súlya. A nőknél a kockázati tényezők közé tartoznak a húgyúti fertőzések is.

gyenge vizeletáramlás tünetei

A leggyakoribb okok

Az általunk nemek szerint kategorizált okokon kívül más okok miatt is előfordulhat, hogy az évek során gyenge vizeletáramlás jelentkezik.

Ezen a listán a következőket találjuk:

  • Idegkárosodás
  • Húgyúti kövek
  • Urológiai műtétek
  • Nemi úton terjedő betegségek
  • Daganatok

A szklerózis multiplex és a lusta hólyag is okolható. (Ami a túlműködés ellentéte.)

Hogyan kezeljük a gyenge vizeletáramlást?

Mivel a gyenge vizeletáramlásnak valóban számos oka lehet, fontos, hogy időpontot kérjen egy orvoshoz, aki alaposan megvizsgálja Önt. A beszélgetés során az orvost minden bizonnyal érdekelni fogja, hogy a gyenge vizeletáramlással kapcsolatos probléma hirtelen jött-e, vagy fokozatosan alakult ki. Valószínűleg azt is meg fogja kérdezni, hogy van-e láza, érez-e fájdalmat, vagy észlelt-e más, esetleg kísérő tüneteket.

Ezután olyan megoldásokat ajánlhat Önnek, mint a megnagyobbodott prosztata kezelése és a húgyúti rák kezelése. A húgyúti fertőzésekre antibiotikumokat is bevetnek. Lehetséges azonban, hogy időpontot tud találni Önnek egy műtétre, amelynek során eltávolítja a húgyúti elzáródásokat. (Amit gyakran túl nagy vizeletkő okoz, amely nem akar magától kijönni a szervezetből.)

vizeletáramlást

Otthoni körülmények között támogathatja a konzervatív kezelést:

  • Meleg fürdők
  • Fűtőpárna (az alhasra helyezve)
  • Gyengéd hólyagmasszázs
  • Kegel-gyakorlatok (amelyek elősegítik a medencefenék fittségét)
  • Hólyaggyakorlatok

Mint látható, a gyenge vizeletáramlás bizonyára nem csak egy problémát okoz. Tehát mától kezdve tudni fogja, hogy ne hagyatkozzon az öndiagnózisra, hanem kérjen időpontot egy orvoshoz, aki helyesen fogja azonosítani a valódi okát.

Emellett ne feledkezzen meg a megfelelő ivási rendről (ami férfiak esetében legalább napi 8, de ideális esetben 15 pohár vizet jelent) és a rendszeres prosztata-ellenőrzésről az orvosánál. Idősebb korban kipróbálhatja a természetes étrend-kiegészítőket is a prosztata és a gyakori vizelés ellen.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük