A prosztata vizsgálata: Hogyan végzik el és mikor kell elmenni érte

Míg a nők a pubertáskor vagy a korai felnőttkor óta járnak a női orvosukhoz megelőző vizsgálatokra, addig a férfiak egy kicsit megfeledkeznek a szexuális egészségükről. Mert minek menjünk, ha nem érezzük jól magunkat? Talán a lehetséges problémák korai felismerése érdekében. Mivel azonban kevesen beszélnek a tapasztalataikról, nézzük meg, mire számíthat egy prosztatavizsgálat során.

prosztata vizsgálata

Csak egy testünk van. Míg az ízületek komplikációk esetén pótolhatók, a fogak koronázhatók (vagy drága implantátumokba fektethetünk), a törött csontok pedig gipsszel rögzíthetők, addig a reproduktív egészséggel más a helyzet.

Ha egy férfi elhanyagolja a megelőzést, a megnagyobbodott prosztata problémáin kívül más kellemetlenségekkel is szembesülhet. például gyulladás vagy prosztatarák.

Mivel azonban sok férfi fél az urológusoktól, elmondjuk, mire számíthat egy látogatástól. Meglátod, nem is olyan rossz, mint gondolod.

❔ Mikor kezdjünk el gondolkodni a vizsgálaton?

Minden férfinak, kortól függetlenül, el kell gondolkodnia a prosztata vizsgálaton. A rák nem választ. Nagyobb szükségét érzik azonban a középkorú férfiak, akik a jóindulatú prosztata-megnagyobbodással járó nehézségeket kezdik tapasztalni. Ezek közé tartozik a gyakori és időszakos vizelés, vizeletinkontinencia vagy vér a vizeletben.

Ha egy igazán tapasztalt urológus kezébe kerülsz, aki a férfi reproduktív rendszerre specializálódott (általában a nők is urológushoz fordulnak), akkor szakértő tanácsot tud adni akkor is, ha merevedési zavarban vagy meddőségben szenvedsz.

a prosztata ultrahangos vizsgálata

👨‍⚕️ Hogyan történik a prosztata vizsgálata

A cikk ezen részében azt nézzük meg, hogy mi érdekli leginkább. Hogyan működik egy ilyen prosztatavizsgálat? Fáj? És mire kell még felkészülni?

Először is tudnia kell, hogy a prosztata egy olyan mirigy, amely a húgyhólyag közvetlen közelében helyezkedik el. És az alatta lévő helyzetének köszönhetően nagyon könnyen hozzáférhető a végbélnyílásból. A vizsgálat része tehát (az interjún kívül) a tapintásos fizikális vizsgálat, amelynek során az orvos az ujját a prosztata belsejébe helyezi, és pillanatok alatt megállapítja, hogy a prosztata mérete normális-e, és van-e olyan rendellenesség, amely különleges figyelmet igényel.

Ez az a cselekvés, amitől a férfiak nagyon félnek, mert kellemetlenséget és fájdalmat várnak tőle. Az orvos azonban mindig síkosító gélt használ, és nagy körültekintéssel jár el. Ráadásul a vizsgálat másodpercek alatt lezajlik, így nincs miért aggódni.

💉 Vérből történő vizsgálat

A vizsgálat vérvételre is kiterjedhet. Ebből a prosztatarák meglehetősen megbízhatóan kimutatható. Az orvos azonban az első látogatás alkalmával mindent részletesen elmagyarázzon. Ritka esetekben a teszteredmény hamis pozitív lehet. Ezután egy sor további vizsgálatnak kell alávetni az eredmény megerősítése vagy megcáfolása érdekében.

🩺 Ultrahangos vizsgálat

Talán kíváncsi, mit értünk további vizsgálatok alatt. Ne aggódjon. Általában egy ultrahangvizsgálat elegendő ahhoz, hogy megbízhatóan és fájdalommentesen megmutassa az inkriminált területet. A prosztata ellenőrzésére szolgáló ultrahang egy nagyon vékony és apró eszköz, amelyet a végbélnyílásba helyeznek. Ezért szükséges, hogy a belek kiürüljenek, mielőtt alávetnénk magunkat a kezelésnek.

Az orvos a hullámok visszatükrözése alapján felismeri, hogy van-e valamilyen kóros elváltozás a prosztatán, vagy téves riasztás volt, amelynek oka valahol máshol van.

Fordítson figyelmet a megelőzésre

Annak érdekében, hogy az urológusnál tett látogatás jól menjen, fontos, hogy megfelelően gondoskodjon magáról.

Boldoggá teszed a prosztatádat, ha:

  • Természetes étrend-kiegészítők szedése a prosztata
  • Egyél sok friss gyümölcsöt és zöldséget
  • Egyél halat
  • Egészséges testsúly

A pihenés és az elegendő alvás szintén fontos. Beleértve a rendszeres ellenőrzéseket az urológusával, aki minden intim témában a bizalmasa lesz. És ez mindig jól jön.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük