Időszakos vizelés: Okok, prosztata és megoldások

Sürgősen el kell végeznie egy kis szükségletet, de amikor a WC-hez ér, vagy nem tud elkezdeni vizelni, vagy a patak nem elég egyenletes és gyenge, így örökké tart az ürítés? Ebben az esetben valószínűleg időszakos vizeléssel küzd. Mik az okai és tünetei? És vannak-e módszerek, amelyekkel megszabadulhat tőle?

időszakos vizelés

 

Normál körülmények között a vizeletnek a hólyagból vizelés közben csak erősnek és tökéletesen egyenletesnek kell lennie. Különböző tényezők miatt azonban előfordulhat, hogy ez nem így van. Az egyik ilyen tényező a jóindulatúan megnagyobbodott prosztata, amellyel az érett férfiak nagy része küzd.

Abban az esetben, ha úgy dönt, hogy az időmegtakarítás érdekében elsiet a WC-re, hamarosan kiderülhet, hogy a hólyag nem ürült ki kellőképpen. Emiatt gyorsabban megtelhet, és húgyúti fertőzések alakulhatnak ki.

De hogyan lehet megállítani az időszakos vizelést?

Mit jelent az időszakos vizelés?

Mint fentebb említettük, a szakaszos vizelés leggyakrabban azt jelenti, hogy a vizeletáramlás nem olyan erős, mint amilyennek lennie kellene. Emiatt különböző időpontokban állhat meg és indulhat el, ami miatt romlik a hólyagürítés minősége. Végül, de nem utolsósorban a vécén töltött idő is megnövekedhet.

Egyéb tünetek lehetnek a vizeletürítési nehézségek. Ez nagyon kellemetlen lehet, mert akut esetben ez a jelenség pánikot és szorongást okozhat. A kisebb vizelési inger gyors elvégzésének próbálkozása is megakadályozhatja a hólyag teljes kiürülését, így gyakori vizelésben szenvedhet.

Az időszakos vizeletáramlás okai

Az időszakos vizelés gyakorlatilag minden embert érinthet. Valójában a problémát a húgyutak bármilyen elzáródása okozhatja.

Az okok közé tartoznak:

  • Veleszületett rendellenességek
  • Tumor szerint
  • Húgyúti kövek

Ezenkívül az idegkárosodás, amelyet betegség vagy az alhasi/hasi műtét okozhat, negatívan hat a vizeletáramlásra és a hólyagürítés minőségére. Meg kell említenünk a szexuális úton terjedő betegségeket és a pszichét is.

Megnagyobbodott prosztata

A fenti, a lakosság körében gyakori okok mellett az érett és előrehaladott korú férfiaknál gyakran felmerül a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás problémája, amelynek növekedése nem rákos daganatra vezethető vissza.

A szakértők még nem értik ezt a folyamatot, de úgy tűnik, hogy a prosztata körülbelül 25 éves korától kezdődik a fokozatos megnagyobbodás. Ez a folyamat aztán tetszőleges ideig folytatódhat. Ezt követően a férfiak ezután a gyakori éjszakai vizelés, a szakaszos vizelés, a gyakoribb húgyúti fertőzések stb. problémáival küzdenek.

Időszakos vizelés mi segít

 

Hogyan lehet megszabadulni tőle?

Ahhoz, hogy a prosztata a lehető legjobb állapotban maradjon, próbálja ki a prosztata normál állapotát támogató természetes étrend-kiegészítők hosszú távú használatát, amelyek több olyan anyag komplexét tartalmazzák, amelyek hozzájárulnak a húgyutak normál állapotához. A gyógynövények a legelterjedtebbek, de nagyon népszerűek egyes antioxidánsok is, amelyek támogatják a szervezet gyulladás elleni küzdelmét.

A minőségi étrend-kiegészítőt a férfiak számára arról ismerheti fel, hogy összetételében megtalálható:

Egy ilyen étrend-kiegészítő hosszú távú használatát egészséges életmóddal és egyéb tippekkel és trükkökkel is támogatni lehet, amelyek segíthetnek a húgyutak jó állapotban tartásában.

Segíthet például a vizelethajtó hatású italok korlátozása. Hagyományosan ide tartoznak a koffeintartalmú italok és az alkohol. Emellett próbáljon meg nem feleslegesen sietni a WC-látogatás során. Inkább maradjon tovább, és győződjön meg arról, hogy nem marad nem kívánt folyadékmaradvány a hólyagban.

Végül, de nem utolsósorban kipróbálhatja a Kegel-gyakorlatokat is, amelyek segíthetnek megerősíteni és jobban kontrollálni a medencefenék izmait, amelyek működése kulcsfontosságú a székletürítéshez.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük