Vizeletvisszatartás: Miért nem és hogyan lehet megszabadulni tőle?

A rövid távú vizeletvisszatartás néha kívánatos, például utazás közben, amikor ki kell tartanunk a következő töltőállomásig. Ha azonban szokássá válik, komoly problémát jelenthet. Különösen az akaratlan vizeletvisszatartás esetében, amikor egyáltalán nem tudunk elkezdeni vizelni. Van-e valamilyen hatékony segítség erre a problémára?

Vizeletvisszatartás

A vizeletvisszatartás olyan állapotra utal, amelynek során a hólyag nem ürül ki teljesen. Ugyanakkor olyan állapot is lehet, amikor egyáltalán nem tud kiürülni a hólyag, így fennáll a veszélye annak, hogy a túltöltődés miatt egyéb kapcsolódó szövődmények alakulnak ki, ezért az embereknek ilyenkor gyakran kell orvoshoz fordulniuk. Végül, de nem utolsósorban beszélünk a vizelet szándékos visszatartásáról is.

Ez a probléma sokkal gyakoribb a férfiaknál, de néha a nők is szenvedhetnek tőle. Elég gyakori lehet például az idősebb embereknél.

Mi történhet vizeletvisszatartás esetén?

Abban az esetben, ha a hólyag megtelik, és nem lehet kiüríteni, ez növelheti a záróizom spontán meglazulásának és hasonlóknak a kockázatát. Ezért ilyen esetben valóban fontos, hogy a kezelőorvos segítségét kérje, hogy segítsen leküzdeni a problémát.

A legnagyobb kockázatot az jelenti, hogy a vizelettartás valamilyen más problémával állhat összefüggésben. Ez lehet például egy nagyméretű húgykő, amely miatt nem tud vizeletet üríteni, daganat vagy jóindulatú prosztata-megnagyobbodás. Ezért az orvos intenzíven keresheti az okot, majd javasolhatja a megfelelő kezelést.

Miért ne tenné?

Vannak, akik szándékosan visszatartják a vizeletet, például az óvónők, az eladók, a sofőrök és így tovább. Ez a szokás azonban hosszú távon sem biztos, hogy kifizetődő. Bár a húgyhólyag technikailag nem tud kipukkadni, a túltöltés a záróizomzat meglazulását okozhatja. Ez spontán vizeletszivárgáshoz vezet.

Továbbá megnőhet a húgyúti gyulladás, a húgykövek kialakulásának és a vizelet visszaáramlásának kockázata a vesékbe. Tehát, mint látható, ez tényleg nem kifizetődő.

Mi történhet vizeletvisszatartás esetén

 

A gyakori vizelési inger okai

A vizeletürítési problémák, köztük az akaratlan vizeletvisszatartás gyakori kiváltó oka lehet a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás, amely a férfiak nagy százalékát érinti idősebb korban. A prosztata általában spontán növekszik, és nincs mögötte veszélyes rákos daganat. (Bár érdemes időről időre kivizsgáltatni.) Éppen ezért nagyon fontos, hogy a férfiak odafigyeljenek arra, hogy jó állapotban tartsák.

Hogyan lehet megoldani a megnagyobbodott prosztata problémáit?

A rendelkezésre álló megoldás a természetes étrend-kiegészítők hosszú távú használata a normális prosztata egészségének támogatására, amelyek recept nélkül kaphatók az interneten és a gyógyszertárakban. Elsősorban komplexebb összetételű étrend-kiegészítőket válasszon, amelyek a kisvirágú fűz mellett tartalmaznak még csalánt, cinket, likopint, fűrészpálmát és afrikai szilvát is. Ezek az anyagok hatásukban támogatják egymást, és hozzájárulnak ahhoz, hogy a lehető legkevésbé korlátozza magát a mindennapokban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük