Mi segít a prosztatának és mi árt neki?

A prosztata egy férfi nemi mirigy, amely közvetlenül a hólyag alatt található. Működése a későbbi életkorban sokak számára rejtély, mivel egyes esetekben jóindulatú megnagyobbodáson megy keresztül. Más férfiak ezután megbetegedhetnek prosztatarákban. Vajon csak a genetika, vagy az életmód is befolyásolja a prosztata egészségét? És ha igen, mit kellene már ma elkezdenie tenni a prosztata egészsége érdekében?

Mi segít a prosztatának

 

A prosztata nagyon fontos szerepet játszik. Olyan folyadékot termel, amely döntő fontosságú a spermiumok életképessége és mobilitása szempontjából, amelyek célja, hogy megtermékenyítsék a nő testében felszabaduló petesejtet. Ezért saját érdeke, hogy mindig a legjobb formában tartsa.

A probléma azonban az, hogy kevesen tudjuk, mit kell tennünk a prosztatánk egészségéért. Természetesen a rendszeres urológiai szűrővizsgálatok elengedhetetlenek a prosztataproblémák megelőzéséhez. Másrészt viszont nem várhatjuk el, hogy ezzel teljesen elégedettek legyünk. Sőt, hosszú távon az életmódodnak is változnia kell.

Tudja, hogy milyen szegmenseire kell minél hamarabb összpontosítania?

Mi jó a prosztatának?

A jóindulatú prosztata-megnagyobbodás vagy akár a prosztatarák nagyon kellemetlen probléma, amelyet nem mindig lehet megelőzni. (Tudja, semmi sem 100%-os a világon.) Másrészt, ha úgy dönt, hogy javít a jelenlegi életmódján, akkor a kockázatot elfogadható minimumra csökkentheti.

Ami a mindennapi életet illeti, a prosztatája előnyös lesz:

 • Mozgás az egészséges testsúly fenntartása érdekében
 • Változatos étrend
 • Az édesített italok fogyasztásának csökkentése
 • Az alkoholfogyasztás csökkentése

Dióhéjban összefoglalva, az erőfeszítések célja az egészséges testsúly (de nem az alulsúly), az egészséges táplálkozás és a legalább napi 30 perc testmozgás kell, hogy legyen.

Mi jó a prosztatának

 

Élelmiszer a prosztatának

Lehet, hogy azt gondolja, hogy a fenti lista jól néz ki, de pontosan mit is kellene ennie a prosztata egészsége érdekében? Ezt nézzük meg az alábbiakban.

A fokozott fogyasztás előnyös a prosztatának:

 • Paradicsom
 • Brokkoli
 • Diófélék
 • Citrusfélék
 • Fokhagyma és hagyma
 • Bogyós gyümölcsök
 • Lazachús

Ha ezeket az élelmiszereket a jótékony anyagok szempontjából vizsgáljuk, a paradicsom és a paradicsomtermékek (lásd paradicsompüré) likopint tartalmaznak, amely a prosztata normális egészségével van összefüggésben. A brokkoli és a citrusfélék a C-vitamin forrásai, amely fontos antioxidáns. A diófélék cinket tartalmaznak, amely létfontosságú a férfi reproduktív egészség szempontjából. A fokhagyma és a hagyma esetében ez még nem biztos, de az eddigi vizsgálatok azt mutatják, hogy a jóindulatúan megnagyobbodott prosztatájú férfiak kevesebb fokhagymát és hagymát ettek, mint mások. (A szakértők most vizsgálják, hogy ennek van-e jelentős hatása a prosztata egészségére.)

Gyógynövények a prosztata számára

Egyes férfiak nem mondanak le a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás esetén az étrend-kiegészítők formájában kiegészíthető gyógynövényekről. A legnépszerűbb gyógynövények e tekintetben a csalán, a fűrészpálma, a fűzfű és az afrikai szilva.

Mi káros a prosztatára? – A prosztata számára nem megfelelő élelmiszerek

Most, hogy áttekintettük, mely élelmiszerek a legjobbak a prosztata egészségére, érdemes egy gyors pillantást vetni azokra, amelyek nem teszik ezt olyan jól.

Mi káros a prosztatára

 

Ezek közé tartozik a vörös hús, a koffein, az alkohol, a tejtermékek és a túlzott só. (Ezért jó ötlet elolvasni a megvásárolt termékek címkéjét.) Természetesen ez nem jelenti azt, hogy soha többé nem ehetsz steaket vagy joghurtot. De ezek a potenciálisan problémás ételek és italok nem szerepelhetnek minden nap az étlapodon. Ami az alkoholt és a koffeint illeti, amíg betartja az egészséges mértéket (ami például az alkohol esetében azt jelenti, hogy 1 nap alatt legfeljebb 2 alkoholos ital), addig ez is segíthet stabilizálni a helyzetet.

A prosztata egészségét leginkább a prosztata és a húgyutak természetes táplálékkiegészítőinek hosszú távú használata támogatja. Ezek kiválasztásakor ügyeljünk arra, hogy tartalmazzanak afrikai szilvát, fűrészpálmát, csalánt és fűzfát.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük