Hogyan ismerjük fel a hólyag gyulladást és mi segít?

A húgyúti fertőzések sajnos gyakoribbak, mint gondolná. Bár a nők, akiknek sokkal rövidebb a húgycsövük, nagyobb valószínűséggel szenvednek tőlük, bizonyos életszakaszokban a férfiakat sem kerülik el. Mi befolyásolja a hólyaghurutot? És mi a hatékony kezelése?

hólyag gyulladást

A húgyhólyag lényegében egy olyan zsák, amelyben a vesék összegyűjtik és kiszűrik a vérből a salakanyagokat. Mivel ezek soha (vagy néhány kivételtől eltekintve, mint például az elégtelenség) nem hagyják abba a munkát, a hólyag napközben és éjszaka többször is megtelik.

Amint az agy jelzést kap, hogy a hólyag kellőképpen megtelt, tudatja velünk, és elindulunk a WC felé, hogy kiürítsük a tartalmát. Éjszaka ez egy kicsit másképp működik, mert a szervezet alvás közben sokkal kevesebb vizeletet termel. Másrészt viszont sokkal koncentráltabb is szokott lenni, ezért a reggeli első vizeletet használják a terhesség (terhességi teszt részeként) és különböző egészségügyi problémák diagnosztizálására.

De mi van akkor, ha a hólyag gyenge pillanatba kerül, és olyan gyulladás éri, amitől nem tud és nem is akar megszabadulni? Lehet valamit tenni ellene? És van-e a hólyaggyulladásnak valamilyen sajátossága a férfiak és a nők esetében?

Az alábbiakban megvizsgáljuk ennek a problémának a megnyilvánulásait és minden mást, ami szorosan kapcsolódik hozzá.

A hólyag gyulladás tünetei

A hólyaghurut sok tekintetben hasonlít a klasszikus húgyúti fertőzésre, ahová rendesen tartozik.

Különös tekintettel:

Súlyosabb gyulladás esetén nem ritka a hidegrázás, a láz vagy a hányás. Ebben az esetben azonban fontos orvoshoz fordulni, mert a gyulladás átterjedhet a vesékre, amelyek halálosan károsodhatnak.

hólyag gyulladás tünetei

Mennyi ideig tart?

Erre a kérdésre nincs egyszerű válasz. De ha a gyulladás szövődménymentes, akkor 3-10 napon belül el kell tűnnie. Attól is függ, hogy az orvos antibiotikumot írt-e fel, vagy más, esetleg természetes alapú gyógymódot ajánlott.

A leggyakoribb okok

A húgyúti fertőzések megkülönböztetés nélkül minden embert érinthetnek, beleértve a gyermekeket és az időseket is. Másrészt a női nem nagy kockázati tényező, mivel, mint a bevezetőben említettük, a hölgyeknek rövidebb a húgycsöve, amely több más nyílás mellett halad el, ahonnan a szennyeződések és mikroorganizmusok könnyen bejuthatnak.

További kockázati tényezők:

Hólyaggyulladás férfiaknál

Bár a férfiak kevésbé szenvednek húgyúti fertőzésektől és hólyaghurutoktól, ez érett és előrehaladott korban könnyen megváltozhat. A fő bűnös ebben a tekintetben általában a jóindulatúan megnagyobbodott prosztata, amely egy helyen elnyomja a húgycsövet. Ez jelentősen megnehezítheti a vizeletürítést, és előfordulhat, hogy nem sikerül teljesen kiüríteni a hólyagot. Ezek ideális feltételek a probléma kialakulásához.

Hólyaggyulladás nőknél

A húgyúti fertőzések kockázati tényezőinek túlnyomó többsége a nőket érinti. Amellett, hogy életük során számos hormonális változáson mennek keresztül, amelyek növelhetik a gyulladás kialakulásának kockázatát (terhesség, menopauza), nagyobb figyelmet kell fordítaniuk az intim higiéniára és a húgyúti fertőzések megelőzésének elveire.

Ez azt jelenti, hogy olyan lélegző alsóneműt kell viselnie, amely nem vezet az intim terület gőzölgéséhez. Emellett igyekezzen úgy törölni, hogy a hüvelyi és anális területről ne kerüljön szennyeződés a húgycső felé. Az is hasznos lehet, ha átgondolja, hogyan védekezik a nem tervezett fogamzás ellen, és a közösülés után azonnal vizeljen.

Hólyaggyulladás nőknél

Hogyan kezeljük a hólyag gyulladást?

A húgyúti fertőzésekre vonatkozó régi asszonyok tanácsa a tőzegáfonya vagy áfonya hosszú távú használatát tartalmazza. Biztosan nem teszel semmi rosszat akkor sem, ha a pihenőprogramot választod, hiszen a szervezetnek lesz elég ereje a fertőzés leküzdéséhez.

Az otthoni kezelés magában foglalhatja a következőket is:

  • Fokozott C-vitamin bevitel
  • Jó ivási rendszer (a meleg gyógyteák nagyszerűek)
  • Melegség (meleg fürdők, melegítő párnák…)

Mindez gyors segítséget jelenthet a kellemetlen érzések és a vizelési problémák esetén. Végül, de nem utolsósorban próbálja ki a prosztata és a húgyutak számára természetes étrend-kiegészítők hosszú távú használatát is, amelyek gyógynövényeket (csalán, füzike, fűrészpálma…) és más olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek támogatják a normális működésüket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük